Tivolski med - zaklad parka Tivoli

Med je že dolga tisočletja priljubljeno živilo in sladilo, ki ima mnogo zdravilnih lastnosti. Sprva so ga ljudje nabirali v panjih in deblih divjih čebel, postopoma pa se je čebelarstvo uveljavilo kot kmetijska panoga. V zadnjih letih pa na veljavi vse bolj pridobiva urbano čebelarstvo, ki tradicionalno kmetijsko panogo postavlja v mesto.

V današnjih časih se znanje o zdravi prehrani povečuje, posledično pa se povečuje poraba medu. V Sloveniji porabimo nekje med 1 in 1,5 kilograma medu letno na prebivalca. Med v glavnem sestoji iz fruktoze, glukoze in vode, bogat pa je tudi z vitamini B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kislina), B6, B9 (folat) in vitaminom C. Njegova pomembna sestavina pa so tudi naslednji minerali: kalcij, železo, magnezij, fosfat, kalij in cink. Med je povsem brez maščob.

Zdravilne lastnosti medu so odvisne tudi od rastlin iz katerih je pridobljen, v krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib imajo čebele zelo bogato pašo. Naš med razvrščamo med cvetlični in gozdni med.

Gozdni med

Pridobiva se iz mane, ki jo izločajo žuželke, ki se hranijo s sokovi dreves. Čebele mano najdejo v obliki lepljivih kapljic na listih različnih dreves. V primerjavi s cvetličnim je gozdni med temnejše barve. Ima aromo podobno karameli in smoli, v vonju in okusu se zaznajo drevesa, ki so prisotna v gozdnem delu krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Po sestavi je bogat z minerali. Je naravno zdravilo, ki ga uporabljamo pri vnetih dihalih in živčni napetosti. Priporoča se slabokrvnim ljudem.

Cvetlični med

Pridobljen iz nektarja cvetov. Je bister med, svetlo rumene, zlate barve. Naš cvetlični med ima prijetno aromo v kateri se prepleta okus različnih travnatih cvetlic, ki so prisotne v krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Je prijetnega nežnega okusa, bolj sladek. Zelo radi ga imajo tudi otroci. Je naravno zdravilo, ki pomaga proti alergijam in izčrpanosti organizma.